Новини

Сътрудничество между проектанти и архитекти с производители повишава качеството на сградите

Сътрудничеството между проектантите и архитектите с производителите на строителни компоненти е ключово за повишаването на качеството на сградите, които обитаваме. Отскоро това е и една от целите на водещата браншова организация в областта на проектирането и инженеринга – Камарата на архитектите в България. От своя страна доставчиците на строителни решения като българския офис на REHAU все по-активно споделят „тайни от кухнята“ на своите производства, за да помогнат на архитектите и проектантите да постигнат максимума в цялостните параметри на новите сгради в България. Това стана ясно от кръгла маса, организирана от представителството на немската компания у нас, в която взеха участие архитекти и инженери от няколко популярни български архитектурни студиа и инженерингови компании. 

Нарастващото търсене на сгради

Изграждането на устойчиви и екологични нови сгради ще продължи да е предизвикателство пред строителния бранш по цял свят. Според най-новите изчисления на ООН, през 2050 г. светът ще бъде доста по-гъсто населен, отколкото някой си е представял досега: тогава на Земята ще живеят близо 10 милиарда души (според доклада „Нови прогнози за световното население: ревизия 2017”, юни 2017). Това означава, че нуждата от жилища все повече ще нараства – навсякъде.

Заедно с това ще нараства и нуждата от енергийна ефективност и икономия на енергия, за да може увеличаващото се население да не изчерпи окончателно ресурсите на планетата, която обитава. 

Устойчивост, повече устойчивост

Устойчивостта вече е водещ фактор в създаването на жилищни и работни пространства в съвременните сгради. „Архитектите вече гледат все по-отговорно на това, което правят и мислят за последиците – като опазването на околната среда и спестяването на енергия, и по-малко към самоцелни формообразувания и формалности, които усложняват и оскъпяват процеса и правят сградата по-неефикасна, трудна за експлоатация и по-неикономична“, казва арх. Борислав Игнатов, председател на Камарата на архитектите в България (КАБ).

„Развитието на технологиите е напреднало много, но големият проблем в момента, който се разисква активно в архитектурата, е консумацията на енергия и потреблението ѝ.“ казва арх. Мартин Христов, член на УС на КАБ. „Над 40% от всичката енергия, която се произвежда, се консумира в сградите. Въпросите, които активно разискваме ние в архитектурния бранш, са насочени към това енергията да бъде минимализирана и най-добре управлявана“.

По думите му, стъпките в тази посока са няколко. На първо място трябва да се минимализира разходът на енергия в самата постройка – още на ниво проектиране. Вторият етап е да се избере подходящата енергийна система, в това число изолация, вентилация, отопление и охлаждане и др. Всичко това на свой ред предопределя избора на третия компонент – строителните технологии, които ще се използват за построяването.

Опростяване на формите

Стремежът към повече ефективност закономерно води със себе си и опростяване на дизайна. Високата строителна активност е белязана от стремеж към по-семпъл дизайн за сметка на повече ефективност и лесна поддръжка. „Забелязваме възвръщане към опростяване на формите, казва арх. Игнатов. „Доскоро имаше залитане към сложните проекти. Но аз приветствам новата тенденция, защото води до по-удобни и функционални пространства“.

„Благоприятни и обещаващи са новите тенденции към повече функционалност и опростяване на проектите в архитектурата, защото до сега много от сградите бяха със сложна конфигурация и представляваха истинско предизвикателство за изпълнение,“ казва инж. Димитър Иванов, собственик на „Чех пласт”. „У нас се появиха много сгради, които са повече от трудни за изпълнение. А в действителност ориентирането към функционалност и опростяване е наложено отдавна в страни като Германия, например“. 

Бум на строителството

Взети заедно, тези тенденции водят до изключително динамично развитие на архитектурно-строителния сектор, особено в Европа. „Ако погледнем строителството в Европа в момента, в Лондон е  налице същински бум – навсякъде се виждат строителни кранове. В Бенелюкс постоянно се реновират стари постройки. Във Франция повсеместно дървените прозорци се заменят с такива от PVC. Населението на Германия се увеличава все повече – това означава не само повече хора, но и повече жилища за тях. И ако погледнем към сърцето на Европа и Източна Европа – и тук все повече се вижда желанието на хората за по-добри и уютни жилища,“ заяви Томас Клима, регионален мениджър на дивизията за прозоречни системи в Rehau за Югоизточна Европa.

 

Всичко това е подчинено на изключителната амбиция на „стария континент“ да изиграе лидерска роля в прехода към нулевоенергийна икономика. В края на юни енергийните министри на ЕС постигнаха споразумение относно целите за намаляване на енергийното потребление в пакта след 2021 г. То предвижда обща цел за енергийна ефективност от 30% и годишна цел за икономии в размер на 1,5% до 2030 г.

Като част от голямата промяна Европа вече е поставила амбициозна цел: от края на 2018 година всички обществени сгради в ЕС трябва да са нулевоенергийни, а от края на 2019 година – всички нови сгради изобщо трябва да са нулевоенергийни.

Партньорство за качество

За постигането на най-високите стандарти за качеството на сградите и техните енергийни характеристики и архитектите, чрез своите проекти, и доставчиците на строителни решения, чрез своите технологични разработки, се стремят да предложат най-ефективни, дълготрайни и лесни за поддържане сградни системи. Затова сътрудничеството на тези две страни има изключителна роля за облика на бъдещия сграден фонд.

„Проектирането на сградите и влагането на качествени компоненти в тях е един цялостен процес. Резултатът от него е надежден „краен продукт“ – сгради, които са едновременно с от

лични естетически и технически свойства“, обясни Томас Клима. В този смисъл партньорството между създателите на технологии за строителството и архитектите е предпоставка за разработването на новите сгради „на бъдещето“, отговарящи на стандартите за безопасност, грижа за здравето на обитателите, енергийна ефективност и опазване на околната среда, поясни Клима.

Инвеститорите също все повече разпознават нуждата от многостранно сътрудничество в създаването на бъдещите сгради. То, в крайна сметка, е в полза на бъдещите обитатели. „Стараем се да помогнем на клиента да избере оптимален вариант и като качество, и като цена. За мен е важно винаги да мога да обясня защо се налага една по-голяма инвестиция в по-добри и нови продукти“, казва Васил Божков, проектен мениджър в Lindner Immobilien Management за „Резиденшъл парк София“. „Стремежът ни е да помогнем на клиентите да приемат новостите и да ги насочим в посоката, която е по-добра за тях – по-устойчиви решения“. 

Инж. Васил Божков

Инж. Васил Божков

Архитекти за информационен „мост“

Новото ръководство на Камарата на архитектите в България, което пое управлението на организацията през 2016 г. – особено в лицето на арх. Борислав Игнатов има амбицията да превърне в традиция това общуване между архитектурната гилдия и разработчиците на различни строителни технологии. „Ние имаме много идеи, като ново ръководство на камарата, в посока връзка на доставчиците на материали, услуги и технологии с архитектите и строителния бизнес,” заяви арх. Игнатов на кръглата маса. “В момента работим усилено в тази посока. Искаме да създадем информационен портал за връзка между тези две много важни страни на инвестиционния процес с цел повишаване на качеството на крайния продукт, който е готовата сграда”.

Съвместни мероприятия от типа на семинари и дискусии позволяват новостите от света на строителите технологии да достигат бързо до архитектите, за да могат да ги прилагат веднага в проектирането. “Това ще ни позволи впоследствие да настояваме те да бъдат прилагани в строителството”, подчерта арх. Игнатов.

resys-adminСътрудничество между проектанти и архитекти с производители повишава качеството на сградите