Новини

Големи прозорци + енергийна ефективност: противоречие или далновидно решение?

Възможно ли е една сграда да е енергийно ефективна и дори „пасивна“, имайки големи прозорци като витрини? Този въпрос всякога е изглеждал реторичен и носещ в себе си неизбежния избор – или светло пространство с голямо остъкление и високи разходи за отопление и охлаждане, или уют и ниски сметки в сумрака на помещения с плътни стени и отвори като амбразури. Днес обаче решенията за съчетаване на големи прозорци с висока енергийна ефективност се роят.

Ползи „3 в 1“

Стремежът към създаване на пространства с големи прозорци отдавна доминира строителството на комерсиални офис-сгради. През последните години трендът обхваща и все повече частни жилищни проекти – еднофамилни и малки многофамилни сгради. Ползите са многобройни.

Големите прозорци осигуряват повече дневна светлина. Това се отразява пряко на чувството за комфорт в помещенията. Различни здравни изследвания през последното десетилетие нееднократно са доказвали пряката връзка между изобилието от дневна светлина и доброто настроение на хората, ефективността и продуктивността им в процеса на работа.

Прекрасните гледки и пейзажи допълват чувството за комфорт. За обитателите те са приятни и дори вдъхновяващи. От гледна точка на пазарното развитие добрите изгледи пък повишават стойността на имотите.

Търсенето на повече устойчивост също допринася за стремежа към големи прозорци. Увеличените стъклени площи осигуряват повече слънчево греене, респективно повече уют през студените есенни и зимни дни. Намалява се и потребността от изкуствено осветление. Това пряко влияе на разходите.

 

Дилема за всички

Традиционно прозорците са „ахилесовата пета“ на сградите, когато става дума за енергийна ефективност. През тях се губи значителна част от топлината на интериора. Традиционният строителен модел препоръчва по-големи прозорци да се поставят по южните фасади, по източните и западните – отворите да са малки, а на север прозорците да са възможно най-малки.

Същевременно създателите на компоненти за прозорци през последните години интензивно разработват технологии за намаляване на топлинните загуби – многокамерни дограми, стъклопакети със специални материали, ролетни и засенчващи механизми и др. Въпреки всичко дилемата „повече светлина или повече енергийна ефективност“ се появява неизменно при създаването на нова сграда.

„Колкото и да имат желание нашите проектанти да поставят по-големи прозорци, тенденцията до този момент беше към поставянето на по-малки, защото през стъклата една къща губи много от топлината си,“ обяснява инж. Димитър Иванов, управител на фирма „Чех пласт“, по време на кръгла маса в Capital Fort в София. По думите му, големите прозорци могат да окажат негативно влияние върху енергийната ефективност на имота. И все пак той смята, че по-иновативните продукти могат да преодолеят тази зависимост. „Има обаче една интересна тенденция. Често най-добрите врати и прозорци с оптимални показатели се поръчват за личната къща или офис, а когато се строи сграда с цел продажба на апартаменти – там често се прави компромис с качеството на прозорците в името на финансовата оптимизация на проекта.“

 

Цената – утежняващото обстоятелство

Високата крайна стойност е в дъното на проблема с тежкия избор между големи прозорци и добра енергийна ефективност. Огромните остъклени площи в сградите изискват използването на масивни, тежки и скъпи алуминиеви решения. Те са неизбежни, защото със здравината си гарантират изпълнението на конструкциите. Ала за да могат тези тежки конструкции да осигурят необходимата топлоизолация, те биват допълвани с множество невидими за крайния потребител решения, което води до оскъпяване на цялостния краен продукт.

„За нас, специалистите от прозоречния бранш, тенденцията за изграждане на големи остъкления представлява сериозно предизвикателство. За да се гарантира изпълнението на желанието на клиентите за повече светлина и енергиен комфорт, трябва да се прилагат най-новите технологии – стъклопакетите са специални, профилните системи също, така че да се постигне здравина на конструкцията, сигурност и в същото време максимална топлоизолация,“ обяснява Владимир Войнов, управител на Rehau България.

Енергийно ефективни профили с висока якост

Немската компания е намерила начин да излезе от главоблъсканицата „енергийна ефективност или големи прозорци“. Изходът е в създаването на профили с висока степен на топлоизолация и висока якост едновременно. Това се постига чрез вграждането на нишки от фибростъкло в полимерните елементи на прозорците.

„Нашият принос в тази посока е създаването на системата Rehau Geneo, която във вътрешността си е изградена от специален композитен полимерен материал, подсилен със стъклени нишки,“ разяснява Войнов. Този материал представлява композит със свойства, подобни на материалите, използвани в конструкциите на самолетите и състезателните автомобили. Търговското му наименование е  Rau Fipro.

„Можем да използваме не само по-големи прозорци, но и стабилността на профилите да бъде много по-висока,“ обяснява Томас Клима, регионален мениджър на дивизията за прозоречни системи в Rehau за Югоизточна Европa. „Така дори при големи прозоречни елементи няма да имаме нужда от стоманено подсилване. А това означава по-добра термична изолация“.

Якостта е една от ценните характеристики на фибростъклото, което се влага в прозоречния полимер. „Материалът дава възможност за изграждането на големи остъклени елементи и витрини, позволява прилагането на специални тройни, широки стъклопакети и в същото време осигурява максимална топлоизолация според най-стриктните стандарти за пасивни сгради“, обяснява Войнов. Така той допринася за пестене на енергия и устойчиво развитие.

Стабилността е друго желано качество на материала. “При наличието на повече стъклопласт в полимерния профил термичното разширяване на профила намалява”, обяснява Войнов. Това означава, че колкото повече стъклопласт има профилът, толкова по-стабилен ще е той – няма да се разширява и няма да се размества толкова, колкото стандартните PVC профили. С това си качество той се доближава по свойства до алуминия. В същото време материалът е значително по-евтин.

Лекотата е третото важно свойство. Rau Fipro е в пъти по-лек от алуминия, което е значително предимство при избора между полимерен и алуминиев профил за прозоречна система.

Взети заедно, тези преимущества дават основание да се мисли, че в скоро време в строителството на обществени, офисни и жилищни сгради алуминиевите конструкции ще бъдат изместени от модерните полимерни прозорци, осигуряващи висока енергийна ефективност, якост и устойчивост – на по-добра цена.

Източник: www.rehausystems.com

resys-adminГолеми прозорци + енергийна ефективност: противоречие или далновидно решение?